(untitled) (International journal of artificial intelligence, 2026)
Mazkur maqolada musiqa terapiyasining pedagogik imkoniyatlari va uning ta’lim jarayonidagi asosiy yo‘nalishlari tahlil qilinadi. Musiqa terapiyasi o‘quvchilarning nafaqat bilim olish jarayonini samarali tashkil etishda, balki ularning psixologik holatini barqarorlashtirishda ham muhim vosita sifatida namoyon bo‘ladi. Tadqiqotda musiqa orqali diqqatni jamlash, xotirani mustahkamlash, ijodiy fikrlashni rivojlantirish kabi pedagogik imkoniyatlar yoritilgan. Shuningdek, individual va guruhiy mashg‘ulotlar, faol va passiv musiqa terapiyasi yo‘nalishlarining ta’lim tizimidagi o‘rni ochib berilgan. Maqolada musiqa terapiyasining bolalar rivojlanishiga ijobiy ta’siri, ayniqsa, ijtimoiy moslashuv va kommunikativ ko‘nikmalarni shakllantirishdagi ahamiyati asoslab berilgan.