ORGANIZATION OF INFORMATION RETRIEVAL SYSTEMS BASED ON CLOUD TECHNOLOGIES (International journal of artificial intelligence, 2026)
Ushbu maqolada bulut texnologiyalari asosida axborot izlash tizimlarini (AIT) tashkil etishning nazariy va amaliy jihatlari ko’rib chiqilgan. Bulutli AIT arxitekturasi tahlil qilingan, an’anaviy va bulutli yondashuvlar solishtirilgan hamda bulutli platformalarning afzalliklari — kengaytiriluvchanlik, qulaylik va iqtisodiy samaradorlik — baholangan. Integral bulutli AIT modelini joriy etish bo’yicha besh qatlamli strukturaviy model taklif etilgan va uning ta’lim hamda tashkiliy sohalarda qo’llanilishi muhokama qilingan. Tadqiqot natijalari bulutga asoslangan AIT an’anaviy serverga asoslangan yechimlarga nisbatan ma’lumotlarni olish tezligi, mavjudligi va tizim barqarorligi bo’yicha sezilarli ustunlikka ega ekanligini tasdiqlaydi.